Teabevara uuendus

Uuendatud peatükid teabevaras – juhatuse liikme volitused

17.04.2024
https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=1727d446-4f37-5a86-8dd4-4810c7075c9a

Autor: Pixabay

Teabevaras on uuenduse saanud mitmed peatükid:

4.3.2 „Nõuded juhatuse liikmetele“

Osaühingu juhatuse liikmete arv ja tingimused määratakse põhikirjas ning juhatus võib koosneda ühest või mitmest teovõimelisest füüsilisest isikust, kellel tuleb arvestada piiratud teovõime ja äri- ning ettevõtluskeeldudega seotud piiranguid.

4.3.3, „Juhatuse liikme volituste algus“

Juhatuse liikmete valimine osaühingus toimub osanike või nõukogu poolt ning selleks, et saada juhatuse liikmeks, peab olema vastav otsus ja isiku nõusolek; registrikande olemasolu või puudumine ei määra ega lõpeta juhatuse liikme õiguslikku seisundit, välja arvatud siis, kui kolmas isik teadis või pidi teadma vastupidist.

4.3.7 „Juhatuse liikme volituste lõpp“

Juhatuse liikme volitused lõpevad, kui osanikud või nõukogu nad tagasi kutsub või kui juhatuse liige ise tagasi astub. Samuti lõpevad volitused tähtaja möödumisel või juhatuse liikme surmaga. Tagasiastumisavalduse esitamisel tuleb see edastada organile, kes juhatuse liikme määras. Lepingulise juhatuse liikme puhul saab lepingut üles öelda ainult erakorralisel alusel.

4.3.9 „Juhatuse esindusõigus“

Juhatus esindab osaühingut kolmandate isikute ees. Iga juhatuse liige võib tavaliselt esindada osaühingut, kuid põhikirjas võivad olla piirangud. Need piirangud ei kehti kolmandate isikute suhtes. Lisaks võib igal juhatuse liikmel olla õigus vastu võtta kolmandate isikute tahteavaldusi, sõltumata registrikandest või sisekokkulepetest.

4.3.14 „Muud korralduslikud kohustused“

Alates 01.02.2023 ei pea juhatus enam osanike nimekirja pidama, vaid teavitab äriregistrile muudatustest ja korraldab osanike koosolekuid vastavalt seadusele.