Uudis

Tööstuse tootjahinnaindeks pööras jaanuaris tõusule

05.03.2024

Statistikaameti andmetel langes tööstustoodangu tootjahinnaindeks aastaga 1,5%, kuid tõusis jaanuaris võrreldes detsembrikuuga 2%. 2023. aasta jaanuariga võrreldes oli kõige suurem hinnalangus puidutöötlemises, puit- ja metalltoodete ning kemikaalide tootmises.

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust.

Statistikaameti tootjahindade statistika tiimijuht Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit 2023. aasta jaanuariga võrreldes kõige rohkem hinnalangus puidutöötlemises, puit- ja metalltoodete ning kemikaalide tootmises. „Vastupidist mõju avaldas elektroonikaseadmete tootmise hinnatõus,“ lisas Šokman.

Võrreldes 2023. aasta detsembriga mõjutas indeksit eelkõige elektritootmise, puidutöötlemise ning puittoodete tootmise hinnatõus. Samuti mõjutas indeksit metalltoodete ja elektriseadmete tootmise hinnalangus.

Ekspordihinnaindeks kasvas jaanuaris võrreldes detsembriga 2,1%. Kõige rohkem tõusid elektrienergia, paberi ja pabertoodete ning tekstiilitoodete hinnad. Enim langesid hinnad mäetööstuses, kummi- ja plasttoodetel ning metalltoodetel. Võrreldes 2023. aasta jaanuariga langes ekspordihinnaindeks 0,6%.

Impordihinnaindeks kasvas jaanuaris võrreldes detsembriga 2,5%. Kõige rohkem tõusid hinnad elektrienergial, põllumajandussaadustel ning jookidel. Enim langesid hinnad jalanõudel, mööblil ning tekstiil- ja rõivatoodetel. Võrreldes 2023. aasta jaanuariga kasvas impordihinnaindeks 1,0%.

Allikas: ehitusuudised.ee

https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=f0e3ecb6-a5e4-5db6-84cd-6ff45a4a44a9

Foto: Pixabay