Kasulik artikkel

ChatGPT kasutuskogemuste mitmekesisus: küsitlusest selgub

15.02.2024

Jaanuaris kutsusime kõiki osalema Äripäeva IT juhtimise teabevara korraldatud küsitluses, mis keskendub ChatGPT kasutamise kogemuste kogumisele. Vaatame nüüd tulemuse üle.

Küsitlusele vastanud olid vanuses 18 kuni 52. Tublisti üle poole vastanutest olid naised. Leidus vastajaid, kes nii õppisid kui ka töötasid, samuti neid, kes kas ainult õppisid või ainult töötasid. Kuna sellele küsimusele vastamine ei olnud kohustuslik, jäid mõnedki taustainformatsiooni jagades umbmääraseks, vastates „Muu“ või jätsid küsimusele vastamata.

Valdav osa vastajatest olid kasutanud ainult OpenAI ChatGPT tasuta versiooni, kuid leidus neidki, kes olid katsetanud nii tasuta kui ka tasulist versiooni. Paar inimest väljendasid soovi tasulist versiooni tulevikus proovida. Tasulise versiooni kasutajad näisid seda kasutavat sagedamini ja mitmekesisemalt, mis ilmselt tuleneb tasulise versiooni pakutavatest lisavõimalustest.

Kuigi mitte kõik vastanud ei täpsustanud, kui tihti nad ChatGPT-d kasutavad, olid kolm kõige sagedasemat vastust: paar korda kuus, kord nädalas ja 5–7 päeva nädalas.

Mõned vastanud märkisid, et ChatGPT kasutamine on andnud neile konkurentsieelise, näiteks parema ülevaate (kirjandus?) allikatest või kiirema juurdepääsu õigele teabele, aidates seeläbi kasutaja aega kokku hoida ja tõhusamalt töötada. Seejuures kinnitati, et ChatGPT abil lahendatud „ülesande kvaliteet on sama hea või parem kui teistel“, ja töö saab oluliselt kiiremini tehtud.

Tehisintellektist tööriist aitab niisiis aega kokku hoida ning sellest tulenevalt väärtust ja tulusid luua.

Järgneb valikvastuste najal tekkinud loetelu, kuidas Äripäeva teabevara küsitlusele vastajad on ChatGPT-d kasutanud või kasutavad:

1) tekstilise informatsiooni või faktide saamiseks;

2) ideede genereerimisel (nt projekti jaoks);

3) lõbu ja ajaviite puhul;

4) tõlkimisel;

5) koolitusmaterjali, juhendi või juhise koostamisel;

6) keelekorrektuuril või toimetamisel (õigekiri, grammatika, sõnavara, stiil vms);

7) loomingulise teksti loomisel;

8) nimekirja loomisel (To-do-nimekirja loomiseks vms);

9) andmeanalüüsi ja/või graafiku(t)e loomisel;

10) klienditoe protsessis (nt korduma kippuvate küsimuste korral).

Esimesed kaks vastust olid kõige sagedamad.

ChatGPT annab ideid lahenduste leidmiseks

Mõned vastanud tõid välja ChatGPT kasutamise praktilistes olukordades, näiteks retseptide saamiseks koostisosade põhjal. Näitena toodi olukord, kus kasutaja sisestab info, et tal on muna, jahu ja juustu, saades tehisintellektilt vastuseks teabe, mida neist söögiks valmistada saaks. Need, kes mobiiltelefoniga avatud külmkapi ees nõutult seisavad, võivad hoopis külmiku sisust foto teha ja selle sisendiks saata. Kuigi ChatGPT ei pruugi pildi järgi kõiki toiduaineid osata tuvastada, võib hea õnne korral siiski retseptide suhtes kasulikke mõtteid laekuda.

Ehkki leidub inimesi, kes näiteks sotsiaalmeedia platvormides annavad täpseid juhiseid, kuidas ChatGPT-d kasutada tasuta toitumisnõustajana, on oluline meeles pidada, et sina kui kasutaja peaksid jääma kriitiliseks mõtlejaks ega tohiks kõike jäägitult uskuda.

ChatGPT abi on kasutatud ka ruumi või kinnisvara foto etteandmisel palvega tehisintellekti poolt fotole lisaelemente lisada. Niisiis on ChatGPT-d võimalik fotode abil kasutada kodu dekoreerimiseks ideede saamiseks või lihtsalt tulevikuvõimalustest unistamiseks.

Vähesed vastanud kasutasid ChatGPT-d andmeanalüüsi jaoks, kuid siiski leiti, et see võib olla kasulik lisaseoste leidmisel oma andmetele.

Inimesed on tehisintellektilt saanud mitmesuguseid nõuandeid, alates ehitusalasest ja remonditeabest kuni auto (varu)osa üles leidmiseni.

Rakendust kasutati ka „algeliste koodide loomisel“ ja „keeruliste koodide lihtsamaks kirjutamisel“.

Taustakontroll on võimalik, kuid ChatGPT kasutamine inimeste taustakontrolli eesmärgil nõuab teatud olulisi kaalutlusi ja teadlikkust. Kuigi ChatGPT võib olla kasulik abivahend teatud informatsiooni koondamisel või taustakontrolli protsessi alustamisel, ei tohiks seda kasutada ainsa või peamise vahendina inimeste taustakontrolli tegemisel. On hädavajalik järgida kõiki asjakohaseid seadusi ja eetikakoodekseid, tagades samal ajal isikuandmete kaitse ja privaatsuse. On oluline mõista, et masinõppe mudelid võivad teha vigu või tõlgendada informatsiooni kontekstist väljaspool.

Enamik vastajaid kasutas ChatGPT-le sisendi andmiseks teksti kirjutamist vestlusaknasse, kuid mõned olid proovinud ka teksti- ja pildifaile või isegi helifaile sisendina kasutada.

Mõni vastanu oli kenasti testinud ja analüüsinud ning kirja pannud oma tähelepanekud. Näiteks on inimestel kogemusi, kuidas algselt õigesti vastanud ChatGPT-d on „väga lihtne eksitada“ ja „tema vastuseid tahtlikult valeks suunata“.

Toreda elamuse on üks vastaja saanud siis, kui ta ChatGPT-ga üritas seto keeles suhelda. Väidetavalt päädis see ChatGPT poolt vastamisel omapärase „pudikeele“ genereerimisega.

ChatGPT viisakas vabandamine teemade puhul, mis puudutavad meditsiini, psühholoogiat või ebaeetilisi küsimusi, sai samuti positiivset tagasisidet ja seda hinnati kõrgelt.

Keegi ei maininud ChatGPT pluginate või laienduste kasutamist, mis võimaldavad ChatGPT võimeid laiendada ja oma vajadustele vastavamaks muuta. Nii ei toonud keegi välja, et ta kasutab GPT virtuaalseid assistente (Custom GPT-d).

Lõpetuseks

Kuigi küsitluses ei päritud teiste tehisintellekti rakenduste ja tööriistade kasutamise kohta (nt Gemini (endine Bard), Microsoft Copilot), jäi küsitlusest siiski mulje, et tehisintellekti rakenduste kasutamine alles kogub hoogu ehk maailmas on olemas küll juba tuhandeid ja tuhandeid tehisintellekti tööriistu (vaata näiteks https://www.futuretools.io/), kuid hoolimata spetsialistide ja tehisintellekti eestkõnelejate vaimustusele on paljud inimesed siiski veel äraootaval seisukohal.

Lisaks ChatGPT kasutamise mitmekülgsusele näitavad küsitluse tulemused samuti seda, et tehisintellekti tööriistad pakuvad kasutajatele unikaalseid õppimisvõimalusi. Paljud vastanud rõhutasid, kuidas ChatGPT on aidanud neil omandada uusi teadmisi või paremini mõista keerulisi teemasid. Kuid tehisintellekti kasutamine vajab samuti õppimist ja kogemusi. Piltide loomisel sobivate päringute õppimiseks on kasulik ehk tutvuda lehega https://www.midjourney.com/. Midjourney bot tegeleb seal piltide genereerimisega, ja teiste töid vaadates kuvatakse juurde ka sisend ehk tekst, mis kasutaja poolt seesuguse illustratsiooni saamiseks sisendiks oli kirjutatud. Tasuta saab pilte luua ka lehel https://www.bing.com/create. Kuid nagu tasuta lahenduste puhul ikka aeg-ajalt veenduda võib, on nende tulemid kehvemad kui rakenduste tasuliste versioonide korral.

Küsitluse tulemused näitavad, et ChatGPT ja sarnastel tehisintellekti tööriistadel on märkimisväärne potentsiaal toetada õppimist, loovust, probleemide lahendamist ja uute oskuste omandamist.

Suur tänu kõigile, kes panustasid oma aega, jagades mõtteid ChatGPT küsitluses, ning seeläbi võimaldasid niisuguse ülevaate koostamist.