Teabevara uuendus

  • Uudised
  • Kaebus Andmekaitse Inspektsioonile ja töölepingu ingliskeelsed näidised

Kaebus Andmekaitse Inspektsioonile ja töölepingu ingliskeelsed näidised

27.09.2022
https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=409e2075-4b32-59c1-b0d2-8b0795ed850f

Autor: Pixabay

Teabevarasse on lisandunud kaebus Andmekaitse Inspektsioonile (9.62) isikuandmete töötlemise rikkumise kohta. Isikuandmete kaitse seaduse § 28 lg 1 järgi, kui andmesubjekt leiab, et isikuandmete töötlemisel rikutakse tema õigusi, on tal õigus pöörduda kaebusega Andmekaitse Inspektsiooni poole.

Täiendatud on töölepingu vormi lihttöölisega (11.3.1) ja töölepingu vormi, kus on arvesse võetud TLS §-s 5 nimetatud nõudeid tööandja teavitamiskohustusele (11.3.5), täiendused said ka töölepingu lisade näidised, milles esitatakse töökirjeldus (11.3.5.1) ja töölepingu lõpetamise kokkulepe (11.3.3) Teabevarasse on lisandunud ka eelnimetatud dokumentide ingliskeelsed tõlked. Dokumendid on koostanud advokaadibüroo LINDEBERG advokaat Merili Laansoo.

Töölepingu alusel teeb töötaja (kes on alati füüsiline isik) tööd tööandjale. Tööandja võib olla teine füüsiline isik, füüsilisest isikust ettevõtja, äriühing ning riigi- või kohalik omavalitsuse üksus või nende asutused.

Tööleping tuleb sõlmida kirjalikult. TLS § 5 lõige 1 ei sätesta töölepingu kohustuslikke tingimusi, mis igal juhul peavad töölepingus sisalduma, kuid see reguleerib andmeid, millest tööandja peab töötajat enne tööle asumist teavitama ning sageli on seetõttu mõistlik need töölepingusse kirja panna.

Nagu iga lepingu puhul on ka töölepingu puhul oluline läbi mõelda, mis konkreetse kokkuleppe puhul oluline on. Lahkarvamuste vältimiseks on oluline lahti kirjutada ka see, milles töö seisneb. Töö kirjeldus sõltub konkreetsest töökohast ning selle sisu saab iga tööandja ise kirja panna. Oluline on märkida ära see, millist tulemust töölt oodatakse ning millise kvaliteediga töö olema peab – neid saab sõnastada läbi hoolsusstandardite, töö tegemiseks vajalike pädevuste vms kaudu.

Tööleping saab lõppeda erinevatel alustel: töösuhte lõpetamise kokkuleppega (TLS § 79); tähtaja möödumisel (TLS § 80); töötaja surmaga (TLS § 81); füüsilisest isikust tööandja surmaga, kui tööleping sõlmiti oluliselt tööandja isikut arvestades (TLS § 111 lg 3) või ülesütlemisega (TLS § 83). Kui tööleping lõpeb ühepoolse tahteavaldusega, siis on oluline selle teatavaks tegemine, sest vastsel juhul ei loeta tahteavaldust kättesaaduks ning tööleping kehtib. Kokkuleppel töölepingu lõppemisele pole vorminõuet ette nähtud, kuid tõendamise lihtsustamiseks on mõistlik see teha kirjalikult.

Töölepingu võivad pooled kokkuleppega lõpetada sõltumata töölepingu lõppemise põhjusest. Mõlemad osapooled peavad kokkuleppe puhul olema töölepingu lõpetamisega nõus ning olema jõudnud kokkuleppele lõpetamisega seotud tingimustes, mh lõpetamise alus, hüvitiste maksmine jms. Ainuüksi ülesütlemisavalduse esitamine ei tähenda soovi lõpetada töölepingut poolte kokkuleppel.