Teabevara uuendus

Kinkeleping

31.08.2022
https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=e32a7576-1829-50bc-aba2-1ebf2ab9de21

Autor: Pixabay

Teabevarasse on lisandunud kinkelepingu näidis (ptk 9.61), mille on koostanud advokaat Ken Kaarel Gross advokaadibüroost RASK.

Kinkeleping on kokkulepe, millega kinkija kohustub kingisaajat tasuta rikastama. Kui tavaarusaama kohaselt on kinge teatava asja tasuta loovutamine, siis võlaõigusseadus käsitleb kinkelepingut mõnevõrra laiemalt, hõlmates kõiki kokkuleppeid, mille eesmärk on teisele isikule tasuta varalise hüve loomine ehk tema rikastamine. Peale esemete tasuta üleandmise määratleb seadus kinkena ka varalisest õigusest kingisaaja kasuks loobumist (nt loobutakse võla sissenõudmisest või kinnisasja koormavast piiratud asjaõigusest) ja muud teise isiku tasuta rikastamise juhud, nt kohustuse ülevõtmine.

Kinkeleping on kingitud eseme üleandmise võlaõiguslik alus. Kinge on tasuta. Kinkelepinguga on tegu üksnes siis, kui kinkimiskohustus ei olene kingisaaja kohustusest kingi eest tasuda rahasumma maksmise või muu teo tegemisega. Küll aga võib kingisaajale panna koormisi ja kohustusi. Kinkeleping tuleb üldiselt sõlmida kirjalikus vormis. Olulisim erand on kinnisasja kinkeleping, mis peab olema notariaalselt tõestatud.