Teabevara uuendus

Sõja ja sanktsioonide mõju krüptovaluuta kasutamisele

02.05.2022

Uues peatükis 6.6. Krüptoraha kirjutab Villu Zirnask sellest, et krüptoraha pole üksnes tehnoloogia, vaid sellel on ka ideoloogiline külg, mis omandab erilise tähenduse olukordades, kus tavapärane majandustegevus on takistatud – näiteks sõja ja laialdaste majandussanktsioonide ajal.

Krüptoraha arendamise mootoriks on algusest peale olnud soov olemasolevast finantssüsteemist ja üldse valitsusest mööda minna. Mõne krüptoentusiasti arvates on krüptovaluuta arendamise lõppeesmärgiks raha emissiooni lahutamine riigivõimust – sarnaselt sellega, nagu suures osas maailmas on nüüdseks lahutatud kirik ja riik.

Venemaa kallaletung Ukrainale 24. veebruaril 2022, talle selle eest kehtestatud majandussanktsioonid, rubla vaba välisvaluutadesse konverteeritavuse lõpp ühelt poolt ning tohutu rahvusvaheline huvi toetada Ukrainat teiselt poolt on andnud täiendava tõuke krüptovaluutade arengule maailmas. Muuhulgas sunnib see valitsusi, kes veel ei tegele krüptoraha teemaga, ennast sellega kurssi viima ja oma regulatsioone uuendama.

https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=13fadd89-3159-59f6-be2d-61383579e18f

Praegused krüptoturud ei võimalda massilist möödahiilimist Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonidest. Foto: Pixabay