Valdkonnauudis

Kuidas kriisiolukorras hankelepinguid muuta

23.03.2022

Rahandusministeerium avaldas juhise, millistel tingimustel on võimalik kriisiolukorras muuta juba sõlmitud hankelepinguid.

„Koroonakriis, Ukraina sõda ja nendest tulenevad raskused kaupade tarnimisel ja sisendhindade kallinemisel võivad mõjutada juba sõlmitud riigihangete lepingute täitmist. Sellistes oludes võib olla vajalik neid lepinguid muuta – mis tingimustel ja mida üldse seadusest tulenevalt teha saab – selle kohta valmis meil põhjalik juhend,“ ütles rahandusministeeriumi asekantsler Kaur Kajak.

Laias laastus võib kriisiolukordades olla vajalik muuta lepingus toodud tähtaegu või muid tingimusi ettenägematu olukorra põhjendusega. Elektri- ja muude energiaallikate ning teiste toormaterjalide hinnatõusu tõttu võivad olla vajalikud muudatused ka lepingu maksumuse muutmiseks. Väiksemahuliste muudatuste puhul on võimalik lisada lepingusse tingimus, mille kohaselt on lubatud hinna korrigeerimine lähtudes asjakohasest indeksist tingimusel, et sealjuures peab lepingu muudatuste väärtus kokku jääma ehitustööde puhul 15% piiresse, asjade ja teenuste puhul 10% piiresse ega tohi ületada rahvusvahelist piirmäära.

„Juhist lugedes tasub ka meeles pidada, et ühte lepingut on selle kestel võimalik muuta erinevatel riigihangete seaduses toodud alustel,“ lisas riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Kristel Mesilane.

Kui koroonakriis on kestnud juba mõnda aega ja selle mõjudega on nii hankijad kui pakkujad pidanud viimastel aastatel arvestama, siis Ukraina sõja tingimustes võib tekkida olukordi, kus tarneraskused ja suutmatus tähtaegadest kinni pidada on tingitud Vene ja Valgevene ettevõtjatele või kaupadele kehtestatud sanktsioonidest, tooraine nappusest või kättesaadamatusest. Sellisel juhul saab hinnata, kas tähtaja edasi lükkamine või lepingu maksumuse muutmine on vajalik hankijast sõltumatute ettenägematute asjaolude tõttu ja hankelepingu muutmine võiks olla lubatav.

Näiteks saab riigihangete seaduse alusel hankelepingut muuta, kui muudatuse põhjustavad ettenägematud asjaolud, kusjuures hankelepingu üldist olemust ei muudeta ja ühegi muudatuse väärtus ei ületa 50 protsenti hankelepingu algsest maksumusest.

Ukraina sõjast tingituna võib hankelepingute täitmise takistus tekkida ka sellest, et hankelepingus sätestatud kaupa ei ole lubatud Eestisse tuua rahvusvahelise sanktsiooni tõttu, rahvusvahelist sanktsiooni rikkuv tehing on aga tühine. Sellisel juhul ei ole lihtsalt tegemist tarneraskustega, vaid hankelepingu täitmine on võimatu – siis oleks hankelepingu muutmisele paremaks alternatiiviks vääramatu jõu sätete rakendamine.

Täpsem info: fin.ee/media/5992/download

Allikas: Rahandusministeerium