Valdkonnauudis

Mida pidada silmas tulemustasu maksmisel

29.04.2022

Tulemustasusüsteemide kasutamine on üha kasvanud. Tulemustasusüsteemi väljatöötamisel on oluline silmas pidada teatud reegleid ja põhimõtteid, mis on välja kasvanud seadusandlusest ja selle alusel tekkinud õiguspraktikast, selgitavad Eversheds Sutherland Ots & Co spetsialistid.

Seadusandja on töölepingu seaduses töötajate lisatasude maksmise osas napisõnaline ning nii sätestab töölepingu seadus (TLS) vaid majandustulemustelt makstava ja tehingutelt makstava tasu osas teatud aspektid.

TLS § 30 sätestab, et kui töötajal on lepingust tulenev õigus saada osa tööandja kasumist või käibest või muust majandustulemusest, eeldatakse, et töötaja osa arvestamisel võetakse aluseks tööandja vastava aasta kinnitatud majandusaasta aruanne. Seda täpsustab TLS § 33 lg 3, mille järgi tuleb tööandja majandustulemusest maksmisele kuuluv osa töötajale maksta pärast osa kindlaksmääramist, kuid hiljemalt kuue kuu möödumisel tööandja majandusaasta aruande kinnitamisest.

Eeltoodu tähendab, et kokkulepped, mille järgi makstakse töötajale tööandja majandustulemustest sõltuvat tulemustasu hiljem kui 6 kuu möödumisel majandusaasta aruande kinnitamisest, ei ole kehtivad. Nii näiteks on praktikas soovitud töötajate hoidmiseks teha viieaastaseid kokkuleppeid, mille kohaselt makstakse näiteks iga-aastaselt väljaarvutatav tulemustasu töötajale välja alles viie aasta möödudes (ning mitte enne). Selline kokkuleppe on kehtetu, sest töötajale tuleks välja maksta tasu iga aasta eest ning kirjeldatud sidumiskokkulepped pole seetõttu võimalikud.

Allikas: raamatupidaja.ee