Teabevara uuendus

TPM meetodiga alustamine

28.04.2022

Uus peatükk 5.6.2.

Esmalt tuleb defineerida tegevuse ulatus. Olenevalt hetkeolukorrast ja ressursside jaotusest, käepärasusest, koordineerimise ja elluviimise kompetentside tasemest, võib ulatuseks olla üks kõige olulisem seade, terves osakonnas mitu sarnast seadet või mitmes osakonnas üksikud seadmed. Sobivad ka teised lahendused. Ulatus ja fookus tuleb määratleda projektis osalejatega koos, see suurendab kaasatust ja vastutustunnet ka tulemuste osas. Täiesti aktsepteeritav on harjutada kogu projekti ja meetodeid vähemtähtsal seadmel – sellega ei kaasne riski, et pärsime sooritust, milles hetkel kindlad oleme.

Alustuseks tuleb olukord fikseerida. Tehke näiteks foto, et hiljem rõõmu tunda ja võrrelda saavutatud tulemusi. Esmane kordaseadmine tähendab suuremat puhastamist ja korrastamist. Aga mitte ainult, tegemist on põhjaliku ja detailse „õppimisega“. Ärge unustage, et asute selle juurde alles peale 5S-i, Kaizeni juurutamist ja mõõtmispõhimõtete selgeks tegemist, mõõtmisega alustamist, visualiseeritust.

Lihtsas keeles räägime ühest korralikust „suurpuhastusest“ meeskonnaga. Messkonnaks on seadmel opereerivad töötajad, seadme seadistajad, hooldusmehaanikud ja vajadusel ka selle tootmislõigu eestöölised. Suurpuhastuse ajal toimub ühine seadme ja operatsiooni tundmaõppimine, probleemide, tähelepanekute ja võimalike parenduste kaardistamine. Mõeldakse ühiselt nii töötegemisele, seadistamisele, kui ka hooldusele ja seda tulemuslikkuse ja suurema, üldise eesmärgi vaates, mida mõõdetakse OEE abil. Meeskond mõtleb ja arutleb koos, kuidas vähendada ja minimeerida töötegemise käigus 6 suurt ajakadu, millest rääkisime ptk 5.6. - Ressursside tootlikkus, läbilaskevõime ja kõikehõlmav tulemuslik hooldus.