Kasulik artikkel

Värbaja annab nõu: tööd aitab leida läbimõeldud kandideerimine

05.04.2022
https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=8e87cc18-cd7e-5e76-9157-fa57fc640356

Autor: Kerli Veskiväli

Leida töökoht uues ametis või suunduda mõnda teise töövaldkonda ei pruugi lihtne olla. Inbanki värbaja Kerli Veskiväli annab nõu, kuidas tööle kandideerimiseks valmistuda ning mis kandidaadile eelise annab.

Tööd otsides on kõige olulisem põhjalikult läbi mõelda, miks sellele ametipositsioonile kandideeritakse. Tihti jääb värbajatele arusaamatuks, miks inimene ametikohale kandideerib või mida ta täpselt otsib, kuigi kandidaadil endal võib olla selleks väga selge põhjus. Mida selgem ja põhjendatum on kandideerimisavaldus, seda suurem võib olla eelis kellegi teise ees.

Kui viimasest töökohast on jäänud sisse pikk paus või on väga tihti töökohti vahetatud, siis on hea seda selgitada, et värbajal oleks kandideerimisavaldust vaadates esimestele küsimustele vastused olemas.

Põhjendage oma sobivust ja huvi

Sama lugu on inimestega, kes tahavad teha karjääripöörde ja hoopis teises valdkonnas või ametis kätt proovida. Kui kandidaadi jaoks võib karjääripööre tunduda loogiline, soov muutuseks ja motivatsioon uuele ametikohale asumiseks on olemas, siis potentsiaalsele tööandjale võib jääda arusaamatuks, miks kandidaat sobima peaks, kui ta pöördumisest selgitust ei leia. Tihtilugu otsitakse ametikohale siiski sama valdkonna kogemusega inimest, nii et karjäärimuutjate kandidatuur võib sobimatu tunduda.

Sellisel juhul aitab kandideerijat põgus kaaskiri või põhjendus, miks ta just sellele ametikohale kandideerimas on. Seda võib teha kas lühikese motivatsioonikirjaga või selgitusega e-maili teel. Sageli võib kas või paarilauseline lühike põhjendus olla see, mis kandidaadi järgmisesse vooru aitab või avab võimaluse mõnele muule sarnasele positsioonile.

CV-s kirjutage lahti ka tööülesanded

Elulookirjeldus, mis kandideerimisel silma jääb ja näitab kandidaati parimast küljest, on visuaalselt pilkupüüdev ja kandidaadi hetkeseisu kajastav selge ülesehitusega 1-2 lehekülje pikkune dokument. Tavapäraselt tuleb CVsse märkida kontaktandmed, haridustase, eelnev töökogemus, oskused ning täiendkoolitused.

Soovitan töökogemuste juurde lisada ka põhilised tööülesanded ning toetada neid kokkuvõtlike saavutuste või põhjendustega. Erinevates ettevõtetes võivad ametinimetused olla sarnased, kuid töö sisu täiesti erinev. Seega võiks tuua CV-s töökogemuse all märksõnadena välja peamised ülesanded ja kohustused, mis näitavad, mida töökohal päriselt tehti. Samas ei tasu ka kõiki töökogemusi, näiteks nooruspõlves tehtud tööampse CV-sse märkida. Pange kirja ainult need, mis on uuele ametikohale kandideerides kõige olulisemad.

Tehke LinkedIni profiil korda

LinkedIn on juba mitu aastat üks põhilisi värbamiskanaleid, kust nii värbajad, personalijuhid kui ka tiimijuhid oma meeskondadesse uusi töötajaid otsivad.

LinkedIni profiili tasub järjepidevalt uuendada, sest kunagi ei tea, millal võib potentsiaalsele tööandjale silma jääda. Kuna LinkedInis liigub ringi palju värbajaid ja juhte, võib just sealt teile postkasti potsatada väga hea tööpakkumine, isegi kui te parasjagu uut tööd ei otsi. Võite ka CV-le lisada viite LinkedIni profiilile, mis võib anda värbajale veel rohkem informatsiooni teie kogemuse ja isiksuse kohta.

Eeltöö viib eduni

Kui näete põnevat töökuulutust, kuid ei ole lõpuni kindel, kas see on teie jaoks või kas vastate nõudmistele, siis võite alati ettevõtte või värbajaga ühendust võtta. Tööülesanded võivad samadel positsioonidel, kuid erinevates ettevõtetes paljuski erineda, nii et alati võib töö sisu täpsustada, sest viieminutine telefonivestlus või muu sarnane pöördumine võib avada palju rohkem tausta. Lisaks tasub ka internetist ettevõtte kohta infot otsida.

Allikas: personaliuudised.ee